top of page

Cosplay

Hoe kan Cosplay worden gebruikt om te ontsnappen aan de realiteit?

Op deze pagina:

​

- Een intro in cosplay

​

- Meer dan het 'dragen van' een kostuum

​

- De psychologie achter cosplay

​

- Het karakter worden

​

- Cosplay als helende kracht 

​

- Een 'Performance Art'

​

- Facebook onderzoek

​

- Conclusie

"I am thou... Thou art I... From the sea of thy soul, I come..."

                                                               - Persona, Atlus Studio (1997 - 2017)

Een intro in cosplay

​

Cosplay is een samenvoeging van de woorden 'Costume' en 'Roleplaying', letterlijk vertaald als kostuum en rollenspel. Maar hoe simpel de samenvoeging van woorden dan wel is, de uitvoering betrekt in het algemeen véél meer disciplines dan alleen het 'dragen van'kostuums en 'nadoen van' een karakter. 

​

Sinds de 15e eeuw staat het idee van cosplay al bekend als Maskerades, en in de 19e eeuw werden 'kostuum feestjes' een hip fenomeen. 

Echter in 1939, tijdens de wereld's eerste Science Fiction conventie, werd het dragen van kostuums op een conventie geïntroduceerd. Per ongeluk, dat wel, doordat een paar bezoekers dachten dat het de bedoeling was om verkleed te komen als een fictief karakter op zo'n conventie. 

​

In 1984, tijdens de 42ste editie van Worldcon, was er een bekende japanse meneer die zo onder de indruk was van het verkleed fenomeen, dat hij het woord 'Cosplay' aan de happening koppelde. Sinsdien kennen we het verkleden en nadoen van een karakter het 'doen aan cosplay'. 

Overal ter wereld werden conventies gericht op cosplay steeds populairder, en in 2005 is de eerste wereldwijde cosplay kampioenschappen gehouden. 

Cosplay; The practice of Cosplay (2018)

Afbeelding 1 Hannah Eva - Zelda Cosplay  Comparison(2017)

Afbeelding 2.  Vanessa Zacchi - 2B Cosplay Comparison (2017)

Meer dan 'het dragen van' een kostuum

​

Cosplay kan op verschillende manieren aangepakt worden. Veel deelnemers aan cosplay maken hun kostuums zelf, en zien het 'maken van' als één van de belangrijkste delen van de cosplay (zoals ikzelf). Hierin wordt het kostuum meer eigen, en wordt het 'dragen van' direct meer gezien als het 'worden van'. 

​

Daarnaast kopen vele cosplayers hun kostuums of accessoires ook gewoon online. De markt hiervoor is ontzettend groot tegenwoordig, en vele cosplayers verdienen zelf ook geld door kostuum onderdelen voor anderen te maken en te verkopen. 

​

Hoe je aan je kostuum komt maakt meestal niet veel uit, maar de 'cosplaywedstrijden, zoals gehouden op conventies, maken wel onderscheid in deelname tussen 'zelf gemaakt' en 'gekocht'. de populaire publieke opinie onder cosplayers is dan ook snel 'hoe meer zelf gemaakt en hoe gedetailleerder het is, hoe beter de cosplayer dan ook is'. 

​

aangezien het grootste onderdeel van cosplay het kostuum is, wordt naar mijn idee vaak het net zo belangrijke onderdeel vaak misgeschoten; het inleven in het karakter, de 'play' van het cosplay. 

​

Natuurlijk is performance art ook heel iets anders dan textielwerk, maar in het combineren van de twee disciplines, zoals ook geld op de cosplay wedstrijden, moeten ze alle twee in ieder geval in de 60/40 verhouding zitten. Hierin maakt het dan niet uit of het kostuum of het rollenspel in de betere categorie past, zolang ze elkaar goed aansterken. 

Cosplay; The practice of Cosplay (2018)

​

De psychologie achter Cosplay

​

Het idee van cosplay vinden we eigenlijk wel elk jaar terug rond carnaval of Halloween, maar er zit wel degelijk een verschil tussen de mensen die voor een paar dagen zich verkleden als de meest stereotyperende aannames van karakters, en mensen die zich het liefste elke dag van het jaar even voordoen als een compleet andere persoon. 

​

Cosplayers investeren ontzettend veel tijd en geld in hun cosplay 'hobby' en kunnen de gekste dingen doen om hun cosplay zo echt mogelijk te maken. Je oogzicht verminderen door lenzen of blindoeken, de hele dag niet andere mensen aan kunnen raken doordat je volop in de bodypaint zit, of amper kunnen lopen door een onmogelijk zwaar harnas. 

Maar waarom zouden mensen zover gaan om zichzelf te 'verkleden' als iemand anders?

​

Wanneer ik zelf mensen de vraag stel op de Nederlandse cosplay Facebook 'CosplayNL' krijg ik vooral de antwoorden dat cosplay meer zelfvertrouwen geeft, omdat je er even níet uitziet als jezelf. Daarnaast willen de deelnemers hier graag gewoon hun creativiteit kwijt, en ontmoeten ze veel mensen in dit maak- en doe proces. 

M.Weisberger (2016)

​

Afbeelding 3 en 4.  Think.nu - Illustraties (2017)

Afbeelding  5 en 6.  Allison Tabitha - Transormations (2016/2017)

Het karakter worden

​

Wanneer cosplayers hun karakter uitkiezen, gaat dit meestal niet willekeurig. In de meeste gevallen voelen zij zich al aangetrokken tot een bepaald karakter, op wat voor vlak dan ook. Dit kan te maken hebben met het uiterlijk, in mijn geval zoek ik bijvoorbeeld altijd op haarkleur en als het kan ook op oogkleur. Zo kun je ook selecteren op kledingstijl of stijl van de oorsprong van het karakter, zoals bijvoorbeeld stripverhalen, films, spellen, waar het karakter wegkomt zegt veel over het kostuum.

Daarnaast kan er ook een innerlijke overeenkomst zijn tussen de cosplayer en het karakter, zoals gelijkenissen of juist tegenstelling in de jeugd van het karakter, of de wens om juist voor een extravagant karakter te kiezen als je zelf verlegen bent. 

Als laatste belangrijke kiespunt is er nog het gender. Het is voor de hand liggend om als brede man een superman te cosplayen, of als meisje misschien vrouwelijk karakter met hoge hakken uit te kiezen. Niks is minder waar binnen de cosplay, 'Gender bending' is een groot aspect binnen de costume play en kan zover gaan als meiden die hun vrouwelijke vormen simpelweg inbinden om een jongen te cosplayen. Binnen de cosplay wereld is dit tegenwoordig heel normaal, en de mooiste creaties worden zo neergezet. 

M.Weisberger (2016)

Cosplay als helende kracht

​

Het dragen van sommige kostuums is voor enkele cosplayers meer dan zich voordoen als een bepaalde persoon door interesse in innerlijk of uiterlijk. Hierin gaat het nog verder; sommige kostuums kunnen werken als een manier voor mensen om zich te identificeren met bepaalde persoonlijke problemen. 

Zo kan de beroemde superheld Batman ingezet worden door een persoon die zelf te maken heeft met een trauma. De duistere superheld Batman heeft in zijn achtergrond verhaal als kind heel wat meegemaakt, tot op de brute moord op zijn ouders aan toe. Dit heeft hij verwerkt door een superheld te worden, en wanneer mensen zich verkleden als Batman kunnen ze een hechte band met het personage voelen als zij zelf zoiets traumatisch meegemaakt hebben. Dit door de manier dat Batman zelf betekenis en doel aan zijn leven heeft gegeven door het dragen van het Batman kostuum, en dit werkt als een duidelijke inspiratiebron voor mensen. 

​

Ditzelfde geld ook voor Wonder Woman op een andere manier, waarin vrouwen zichzelf identificeren met het karakter die, in een wereld gedomineerd door mannelijke (superhelden) haar eigen weg stand vast volgt.  Voor deze cosplayers kan het dragen van een Wonder Woman kostuum een manier van het omarmen van haar kracht als vrouw. 

M.Weisberger (2016)

Afbeelding  7.  Kamui Cosplay - Wonder Woman Cosplay (2017)

Afbeelding 8  Think.nu - Illustratie (2017)

Een 'Performance Art'

​

Cosplay is eigenlijk het opzetten van een uitvoering; het aantrekken van een kostuum zendt een zichtbare en open uitspraak uit die rechtstreeks vanuit de persoon komt die de act uitvoert. Het spreekt trouw uit aan de fan basis waar de persoon zich in bevind en het kostuum nodigt eigenlijk altijd wel reacties uit, zowel van mensen die het herkennen of geweldig vinden, als wel van mensen die er niks van af weten maar nieuwsgierig zijn naar het 'waarom'. 

​

Het worden van de andere persoon door middel van cosplay geeft aan de ene kant de mogelijkheid om even boven jezelf uit te stijgen, maar aan de andere kant kan het ook juist iets in je gevoel oproepen wat er normaal niet uit zou durven te komen. Aldus de psycholoog Robin S. Rosenberg, in het artikel 'The Psychology Behind Cosplay, geschreven door M. Weisberger (2016)

​

Via de CosplayNL pagina op Facebook

​

In het kader van mijn onderzoeksvraag; 

Hoe kan cosplay worden gebruikt  om te ontsnappen aan de realiteit?

​

​

Conclusie

​

Als mijn reactie op de onderzoeksvraag kan ik op dit moment zeggen dat cosplay kan helpen ontsnappen uit de realiteit, op een manier dat je je even aan iemand anders kan relativeren. Het gaat misschien niet eens meer zozeer om het kostuum en de kwaliteit hiervan (alhoewel het wel kan helpen), maar meer om het psychologische effect dat het op een persoon kan hebben. Dit gaat dan op de manier dat mensen zich niet meer opgekropt voelen met hun eigen gevoelens, maar door het relativeren aan een ander karakter dat op jou lijkt op wat voor manier dan ook, dat dit een opluchting geeft dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Door deze manier van relativeren geeft het jezelf kracht, en daarom kan cosplay helpen om even te ontsnappen aan jezelf, jou huidige situatie of je omstandigheden. 

​

​

Hoe helpen bepaalde karakters mij te ontsnappen aan de realiteit? Hierover meer in het stuk Visie.

Hoe verbind ik mij tot bepaalde karakters die ik uitkies? Hierover meer per karakter in 'The Two Faced Charade'

Afbeelding 9.  Facebook reacties via CosplayNL  (2018)

Afbeelding 10 t/m 16  Think.nu - Illustraties (2017/2018)

bottom of page